DONATIE LOGIN  

Ervaring van Deelnemer aan Heerde Retraite

Retraite Mindfulness, 24 – 29 januari 2016

Ergens rond november 2015 gaf mijn vrouw de tip om eens een moment van rust in te bouwen. Niet omdat ze dacht dat ik dat per se nodig had, maar met name omdat het goed zou kunnen zijn om eens echt stil te staan, in plaats van altijd maar door te gaan. Deze gedachte sprak mij erg aan. Ondere andere ook omdat ik soms zelf verbaasd ben over de hoeveelheid energie die ik continu in verschillende dingen steek. Waar komt die toch vandaan, raakt deze op? Zo ja, wanneer? Zie ik dat aankomen? Hoe laat ik deze energie dan weer op? Maar ook vragen als; Wat wil ik, hoe gelukkig ben ik, wat wil ik bereiken, wat wil ik (nog meer)? Wanneer is het genoeg? Hoe behoud ik het mooie dat ik nu heb? Genoeg om eens een weekje bij stil te staan. Na wat onderzoek op internet kwam ik bij Mindfullness, het leven in het hier en nu en het vinden en behouden van geluk.

Dag 1:

Ik kwam als 3e binnen van de 14 deelnemers. De accomodatie was niet bepaald een 5 sterren hotel, maar dat hoefde ook niet per se. Maar het was wel dusdanig primitief opgezet,  dat het mijn schakelvermogen op de proef stelde. Nadat mijn slaapplek was ingeregeld (een boomhut, letterlijk!) begon het voorstelrondje.

 

Het stelde niet veel meer voor dat “rechts van mij zit die en links van mij zit die, ik ben die en ik kom deze week dit halen”. Ik gaf aan dat ik gevoel en ervaring kwam halen rondom het thema mindfullness. Daarna ging het vrij snel de diepte in. In een oefening waarin je in een tweetal met de ruggen tegen elkaar zit en elkaar 3 vragen stelt. De vragen waren:

 1. Wie ben je?
 2. Wat kan je?
 3. Wat wil je?

De vragen werden niet één keer gesteld, maar net zo lang totdat je geen antwoord meer gaf. En dit terwijl je naar jezelf keek in een spiegel. Ik vond het behoorlijk confronterend, maar tegelijk ook erg leuk en goed om te doen, want dit is toch waarom ik deze week geboekt hebt.

Hierbij de antwoorden die ik gaf, terwijl ik in de spiegel keek:

 1.  Wie ben je?
  1. De man van
  2. De vader van
  3. Sportieveling
  4. Zoon van
  5. Ambitieus
  6. Leergierig
  7. Avontuurlijk
  8. Broer van
  9. Vriend van
  10. Een uniek wezen
  11. Wat kan je?
   1. Zorgen voor
   2. Dingen bereiken
   3. Muziek maken
   4. Managen
   5. Sporten
   6. Luisteren
   7. Genieten
   8. Wat wil je?
    1. Gelukkig zijn
    2. Genieten van het leven
    3. Dingen bereiken
    4. Een inspiratie zijn

 

Vervolgens begon de eerste yoga les, het was Chi Kung. Dit is een yoga techniek die vooral bedoeld is om jezelf te verstillen en rustig te maken. Voor mij ontzettend onwennig, want ik ben niet zo’n ster in die gecontroleerde bewegingen. Maar toch merkte ik dat ik gaandeweg rustiger werd en het als prettig ervaarde.

 

Na met elkaar gegeten te hebben, vegatarisch ( wat nog best lekker was ook), begon de les Mindfullness. Dat gaat om het bewust zijn, het leven in het hier en nu. De leraar ( Hans Kloosterman) legt continu uit was de gedachten achter de lessen zijn en waar het vandaan komt. Deze avond ging het om het leren mediteren. We hebben op 3 manieren leren mediteren, in totaal 30-40 minuten. Eerst alleen op ademhaling, toen door te focussen op een voorwerp en toen het voorwerp in je gedachten/geest focussen. Als laatste vertelde Hans een verhaal dat je meenam om te mediteren. Het was voor mij een hele prettige ervaring waarin ik een diepe rust ervaarde. 22.00 uur, bedtijd! Morgen om 7.00 uur yogales!

Dag 2:

Goedemorgen, vandaag ben ik om 6.50 uur opgestaan, uit mijn boomhut geklommen, gedoucht en daarna direct naar de Yogales gegaan. Dat was even wennen zeg! Op zich niks mis mee, maar de bewegingen en de ademhalingstechniek zijn gewoon nieuw voor mij. Ik heb ervoor gekozen deze week gewoon alles tot de max mee te doen,  me erin mee te laten slapen en pas achteraf te kijken wat voor mij wel en wat niet werkte. Zo dus ook de yoga, gaandeweg beviel het me eigenlijk wel. De ademhalingstechniek zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt. Het idee is dat je geest zich kan focussen, waardoor je gedachteproductie tot rust komt en minder gedachten aanmaakt. Hierdoor kom je meer in contact met jezelf, jouw ik en je lichaam. De leraar zei dat westerlingen voor 95% vanuit hun gedachten leven en 40-80 duizend gedachten per dag produceren, terwijl er maar 4-8 duizend gedachten nodig zijn om goed te functioneren. Maar hierdoor zijn westerlingen slechts voor 5% bezig met het gevoel en het fysieke lichaam. Bij mindfullness is het zorg om op drie niveau’s bewustzijn te creeeren; fysiek, emotioneel en mentaal. Mindfullness gaat om het bewust zijn van het hier en nu.

 

Maar goed, de yogales beviel me eigenlijk wel. Het gaf me een rust en een positief gevoel. De yoga was van 7.00-8.30 uur, daarna zijn we gaan ontbijten. Uiteraard ook vegatarisch, maar ook dat went snel. Vrijwel direct na het eten was het omkleden en klaar maken voor de stiltewandeling. Het was mooi weer, dus we hadden geluk. Zonnebril op, muts op, handschoenen aan en gaan. Alleen dat gaan was niet zoals ik dat had verwacht. We begonnen namelijk met een oefening om wederom te verstillen. Dit deden we door heeeeeel langzaam te lopen. Het idee erachter is dat je dan geconcentreerd bent op je voeten en daardoor je geest focust en dus wederom geen gedachteproductie hebt, of minimaal maakt in elk geval. Dus we liepen met een man of 14 best een beetje gek, maar goed, het hielp wel. Vervolgens werd de ademhaling erbij gehaald, uiteraard! Dus de verticale ademhaling door je neus naar je navel en terug. Ik moet zeggen dat mijn gedachte echt overal hen schoten. Gewoon hele simpele dingen zoals gedachten aan thuis, kids, werk. Maar goed, langzaam maar zeker kwamen die tot rust. Regelmatig een handje geholpen door de leraar die dan ineens riep: “Waar is je aandacht nu? Terug naar je ademhaling/voeten”. Tnx he!

 

Na een tijdje wandelen stopten we bij een stroomversnellinkje. Hier maakten we een cirkel en hielden we elkaars handen vast. Jaja, daar sta je dan met je goede gedrag. Tja, jij wilde mindfull worden! ;-)

 

Maar goed, ook hier gold weer. Het was super onwennig en definitely out of the comfortzone! Maar toch deed het wat. De leraar stuurde onze gedachte door te zeggen waar we aan “moesten” denken. Hij begon bij het water dat door de stroomversnelling stroomde. Luister ernaa, focus erop. Gebruik alleen je zintuig “gehoor”. Ook hier gold weer de focus zorgt voor een vernauwing van de geest en dus een verstilling van gedachteproductie en meer gevoel in lichaam.

 

Vervolgens deelde hij iets uit. Voel maar, houd je ogen dicht, wat voel je? Vervolgens, wat ruik je, daarna wat proef je? Oftwel, hij liet ons onze zintuigen heel bewust gebruiken en ervaren. Ondanks dat het natuurlijk volledig OTCZ was, toch gaf het me een prettig gevoel. Ik denk dat ik merkte dat ik dichterbij mezelf kwam, dichter bij mijn gevoel.

 

Tja, en dan..... we liepen een stuk door, totdat we stilstaan en jahoor.....boomknuffelen! Daar was ik natuurlijk al bang voor. Nu was het gelukkig niet helemaal boomknuffelen als in omarmen, maar gewoon er tegen aan staan. De leraar nam ons weer mee in de ademhalingstechniek om vervolgens een boom te worden. Een wat?  Ja, een boom!  Dus, zoals ik me had voorgenomen, ik werd tot de max een boom! Dat ging zo simpel nog niet. Het lukte me gewoon niet om mijn gedachten daartoe te verzetten. De leraar was al bij het onderdeel wortelschieten, terwijl ik nog stond te worstelen met het idee dat ik een boom was. Maar even later kreeg ik het toch voor elkaar om mijn gedachte te kanaliseren en me voor te stellen dat ik een boom was die zijn wortels diep in de grond had en zijn takken hoog in de luchcht. Ik was daar nog maar net, toen de leraar al weer klaar was. We liepen weer verder. Maar, gek genoeg, direct daarna kwam er een heel rustig gevoel in me. Een gevoel van rust. Kennlijk toch iets van “zijn” zoals die boom, niks moet, je mag gewoon “zijn”. Tja.....

 

Na de wandeling hebben we koffie en thee gedronken en gingen we eigenlijk gelijk door naar de volgende les, meditatie type 2; Zelfinzicht meditatie. De uitleg klonk vrij simpel, de uitvoering daarentegen was dat niet. De oefening begon weer met de ademhalingstechniek. Vervolgens moest je jezelf de vraag stellen: “Hoe gelukkig ben ik op een schaal van 1 tot 100%? “.

 

Nou, roept u maar! In eerste instantie ging mijn ratio natuurlijk aan, maar wel geent op mijn gevoel. Ik kreeg direct een getal in mijn hoofd, 90%. Vervolgens hoorde ik de leraar zeggen: “En daarna stel je jezelf de vraag wat jij zelf kan doen om 10% extra gelukkig te worden?”. Toen dacht ik, ohw jee, dan zit ik op 100%, is dat niet wat overdreven. Dus toch maar weer eens terug naar vraag 1. Wat is daar nou een getal dat echt goed weergeeft hoe gelukkig ik mijzelf voel. Eerlijk gezegd voel ik me “pretty happy”. Ik liet de dingen door mijn hoofd gaan die mij gelukkig maken; Miran, de kinderen, gezellig thuis, een fijne thuisbasis, vertrouwd, open, eerlijk en stevig. Lieve kids, natuurlijk met hier en daar een zorg ( over Elisa’s uitbarstingen bijvoorbeeld), maar dat beschouw ik toch wel als een minor dingetje op die mooie grote dingen. Verder natuurlijk een hele fijne familie en veel goede vrienden waar ik goede, hechte relaties mee heb en leuke dingen mee doe. Natuurlijk kwam ook mijn werk langs, dat schaarde ik eenvoudig weg onder de noemer “succesvol” en buitengewoon financieel prettig. Al met al genoeg redenen om een hoog cijfer te geven, want daar ging dit over, remember! Waarom dan toch aftrekpunten? Ik heb soms het gevoel dat ik niet altijd alles kan doen wat ik wil, wat logisch is, want dat is het gevolg van mijn keuzes. Maar daar komt een stukje aftrekpunten vandaan. Dus een beetje het gemis van wat had kunnen zijn. Wat zou dat dan zijn? Bijvoorbeeld surfen op Hawai, rondreizen over de wereld, leven van en met muziek, 4 kids, minder druk op m’n werk, geen financiele druk, dat soort dingen.

 

Maar goed, het cijfer werd dus afgesteld in mijn hoofd en eindigde op een mooie 87% gelukkig. Een cijfer waar ik prima mee kan leven. Dan vraag 2, wat kan jij doen om 10% meer geluk te verkrijgen. Die vraag moest even zakken, maar daar kwam al vrij snel een antwoord op. Gewoon meer leven in het moment. In het hier en nu en genieten van de momenten die ik beleef. Soms doe ik zo veel en zo intensief, dat het voorbij is en dat ik dan besef dat het toch wel erg leuk was. Niet dat ik dat op het moment zelf niet ervaar. Maar er is soms gewoon geen tijd om daar even van na te genieten of bij stil te staan. Dus conclusie: meer in het moment leven en misschien ietsjes, maar dan ook ietjes minder doen. Want ik had ook al vrij snel de conclusie getrokken dat ik niks wil en ga opgeven. Niet mn gezin, uitjes, vrienden, werk of hobbies. Dus het zal meer over all rust zijn en bewuster leven in het hier en nu. Laat dat nou net mindfullness zijn! ;-)

 

Quote die ik wel goed vond:

Alleen jij bent verantwoordelijk voor jou geluk, niet een ander.Jij moet communiceren wat jij voelt, zodat jouw omgeving daar iets mee kan doen, zodat er harmonie kan zijn.

 

Na de meditatiesessie zijn we gaan lunchen (warm eten). We aten iets met groenten en falaffel en sla. Klinkt nergens naar, maar was best lekker. Daarna had ik Karma Yoga dienst, oftewel corfee. In de middag was er tijd voor jezelf, voor mij tijd om dit verslagje te schrijven, zodat later nog eens terug kan lezen hoe ik dit allemaal nou ervaren heb. Ik had nog 45 minuten over, dus hardloopschoenen aan en lekker een rondje door de bossen hardlopen. Hmmm, was dat nou niet iets waarvan ik had gezegd dat het rustiger moest. Niet alle dingen in 1 dag proppen enzo. Nou ja, laten we maar zeggen dat het gewoon in het systeem zit. Het hardlopen was heerlijk. Ik heb m’n gedachten kunnen laten gaan over de dingen die ik gedaan heb, gevoeld en ervaren heb. ’s Avonds ben ik naar de Veluwse Bron gegaan, een hele mooie sauna die op 15 minuten rijden ligt. Heerlijk om alle lessen, inzichten en gevoelens rustig op een rijtje te zetten. Ondertussen de opgietingen te beleven en een boek lezen. In dit geval het boek “Power vs Force” van Dr. Hawkins. Gaat over gedrag, psychologie en bewuste en onderbewuste gedragspatronen. Stiekem een glas rode wijn besteld bij het haardvuur. Ik heb het gevoel dat ik deze week echt bezig ben om verdieping te zoeken en heb ook het gevoel dat ik dat aan het vinden ben.

 

’s Avonds nog even met mijn vrouw kunnen bellen. Heerlijk om de ervaringen te delen die ik heb meegemaakt. Ik hoop echt dat ik een stukje van deze kennis en ervaring mee kan nemen naar huis, naar ons gezin. Ik zou graag bijvoorbeeld als gezin eens momenten van bewuste rust inbouwen. Of het nu yoga is of gewoon kletsen of bij elkaar zitten, dat maakt mij niet zo heel veel uit. Nu snel slapen, want morgen om 7.00 uur Yoga!

 

Dag 3:

Vandaag is er een stiltedag. Een wat? Ja, een stiltedag. Dat betekent niet praten, geen oogcontact, geen mobiele telefoon, geen laptop. ( sorry, ik schaar dit typen op de laptop onder het kopje “geautomatiseerd schrijven op een notitiblok”.)

 

Maar goed, best gek. Niemand zegt wat. Met 14 man aan een tafel zitten, zonder dat er een woord wordt gewisseld. In het begin geeft het een wat bedrukte stemming. Maar gaandeweg kan ik het ook wel waarderen. Ik heb altijd gezegd en gedacht dat ik vrij makkelijk alleen kan zijn. Dat kan ik nu mooi testen. In het begin had ik best de behoefte om te praten, grappjes te maken of gewoon iets ergens over te zeggen. Maar ik kan er ook prima mee leven. De bedoeling van deze stiltedag is om echt naar jezelf te keren, naar binnen. Dus niet naar buiten gericht te zijn, maar echt naar binnen. Ik heb mijn mail van m’n mobiel gegooid en whatsapp op stil gezet.

 

Het regent vandaag, dus de stiltewandeling gaat niet door. In plaats daarvan wordt de les Mindfullness een uur langer. We gaan dus zo van 10-12 les krijgen in mindfullness. Heb er zin in!

 

Topics die mij nu bezig houden:

 1. Meer rust en meer beleving krijgen bij de dingen die ik doe
 2. Meer zijn in plaats van doen
 3. Ik merk dat ik voor mezelf diepere rust kan creeeren, dit wil ik continu blijven doen. Ik zie dat ik soms te snel geirriteerd kan zijn en daardoor ook direct fel kan reageren ( bijv naar mijn vrouw en kinderen). Door in een diepere rust te leven, denk ik dat dit minder snel en vaak zal gebeuren.
 4. Balans tussen ambitie en “zijn”

Zo, dat was de de les mindfullness! Twee uur lang bezig zijn met jezelf, wat je voelt, wat je wilt, wat je vasthoudt en los wil laten. We begonnen met meditatie, 30 minuten! Op een gegeven moment weet je gewoon niet meer hoe je moet zitten. Zelf hier raak je al een deel van jezelf. In mijn geval namelijk de natuurlijke reactie, gewoon doorgaat. Maar het gaat er niet alleen om de je de juiste houding hebt, maar ook dat je comfortabel bent. Oftwel de balans tussen willen, doorzetten en tussen accepteren zoals het is. Maar goed,....

Na een half uur mediteren mocht je jezelf twee vragen stellen:

 1. Wat vind ik moeilijk om bij mijzelf te accepteren ?
 2. Wat vind ik moeilijk om bij een ander te accepteren?

Ik merkte dat het antwoord op deze vragen niet al te moeilijk waren. Waarschijnlijk omdat ik wel eens nadenk over dit soort ding. Maar dan nog is het wel goed om het een keer op te schrijven. Mijn antwoord op de vraag, wat vind ik moeilijk om bij mijzelf te accepteren was?

Nou, vraag 1 bleek toch vrij lastig te zijn, maar ook wel verhelderend. Het gaat om zelfkennis, om van onwetenendheid naar wetenheid te gaan. Het antwoord op de vraag, wat vind ik moeilijk om bij een ander te accepteren was?

Na deze 3 punten had ik eigenlijk wel het idee dat het goed was zo. Kennelijk waren dat de dingen waar ik moeite mee had om te accepteren bij anderen. Toen ik het lijstje teruglas was het natuurlijk ook wel redelijk confronterend. Zeker toen de leraar zei: “Je oordelen naar anderen laten je zien wat je nog onderdrukt en verwerkt in jezelf”. Nou, daar was ik lekker mee. Geen idee wat ik hier nou weer mee moest. Betekent dit dat ik mezelf ergens als te ambitieus zie, of juist dat ik nog meer ambitieus wil zijn? In elk geval is dit een thema dat nog wel wat aandacht mag hebben.

Toen kregen we een hele mooie opdracht. Hier heb je een balon, blaas maar op zover jij denkt dat nodig is. De mate waarin je hem opblaast geeft de mate aan waarin jij (nog) oordeelt over anderen. What to do!?

Tsjaa,..... J

 

Quotes die ik mooi vond:

“Door mijzelf en anderen volledig te accepteren, ontstaat rust en overzicht, geluk en vrede en verklein je het lijden in jezelf”.

“Geluk is het beste doen voor jezelf in combinatie met het beste doen voor anderen”

De volgende oefening was een lijstje te maken van dingen waar je energie van krijgt en dingen waar je geen energie van krijgt. Laat ik dat nou afgelopen zomer al gedaan hebben. Dus deze oefening ging redelijk rap.

Energizers:

 

 

Non-energizers:

Een andere oefening was het opschrijven van fysieke sensaties en emotionele sensaties. Het doel hiervan is om je vocabulair vergroten rondom deze sensaties, zodat je ze bij jezelf kan voelen en daarmee dus beter bewust bent van jezelf.

Vervolgens kregen we een vragenlijst met 30 negatieve gedachten. De opdracht was om er 3 van te omcirkelen die jij het meest hebt. Het gekke was, dat geen van deze gedachten mij aanspreken en eigenlijk ook dat ik geen van deze gedachten echt heb, laat staan vaak. Vervolgens moest je een manier verzinnen om je negatieve gedachten te verminderen. Ik denk dat ik deze opdracht maar laat voor wat het is.

Als laatste van deze mindfullness sessie kregen we de opdracht om een zakelijk en een prive doel voor 2016 op te schrijven en specifiiek aan te geven wanneer je het wilt realiseren, wie je daarvoor nodig hebt en wat voor soort hulp dat is. Vervolgens ga je acties opschrijven welke je gaat nemen om deze doelen te bereiken. Daarnaast “moet” je vanmiddag een brief naar jezelf gaan schrijven waarin je schrijft wat je los gaat laten. Deze gaan we vanavond verbranden. Hier mag ik me vanmiddag mee bezig houden!

Doelen 2016

Privé doel

Wanneer realiseren?

Van wie heb je hulp nodig?

Welke soort hulp?

Meer rust, liefde en waardering in het gezin, naar Miran en naar de kids.

Asap natuurlijk! J

Vrouw, kinderen, werk

Van mijn vrouw: begrip, samenwerking, liefde, gelegenheid

 

De kids: gelegenheid

 

Werk: genoeg  tijd voor het gezin

 

Acties Privé

De tijd die ik thuis spendeer aan het gezin met meer aandacht spenderen

Blokken maken voor vrouw en kinderen ( 1 x per week/maand oid)

Regelmatig de check doen bij mijn vrouw of ik er met mijn volle aandacht ben

Op werk zaken anders regelen, zodat ik meer energie heb voor thuis ( klinkt zwaarder dan dat ik het zelf voel, maar moet gezegd worden)

-        1 april extra fte

-        1 mei extra fte

-        Andere taakverdeling klaar 1 juli

 

Zakelijk doel

Wanneer realiseren

Van wie heb je hulp nodig?

Welke soort hulp?

Meer rust in de agenda en persoonlijke aandacht voor mensen waar nodig

Zomer 2016

Werkomgeving

Mensen die taken overnemen

 

Steun in deze verandering

 

Extra personeel

 

 

Acties Zakelijk

Meer delegeren, Meer taken loslaten, Mensen meer zelf laten doen

Minder taken naar me toetrekken

Agenda niet vol (laten) plannen

“nee”zeggen

Extra personeel aannemen

-        1 april

-        1 mei

Andere taakverdeling – 1 juli

 

Zo, zojuist personal coaching gehad van de leraar. In de middag is er ruimte om een thema met hem te bespreken. Hij zit erbij als een soort wijze goeroe, wat hij denk ik ook wel is. Maar het voelt wel een beetje apart, maar goed, het gaat om het eindresultaat, niet om hoe. In elk geval, ik mocht mijn vraag stellen en die was: “Hoe houd je de balans tussen ambitie en “zijn”?

Want als ik alleen zou “zijn” en daarmee tevreden zou zijn, dan hoef ik niks meer te bereiken en zou ik dus ook geen ambitie hebben. En als ik enorme ambitie heb, dan wil ik iets bereiken en ben ik dus niet tevreden met de status zoals het is, dus zal ik moeilijker kunnen “zijn”. Het eerste antwoord dat hij gaf, ging met name over mensen die met name zakelijke ambitie hebben en daar een doel hebben waar alles voor moet wijken. Daarin gaf hij de tip dat het niet gaan om een ik-doel, maar om een wij-doel. Het gaat er dus om dat je je doel stelt, dan kleine stapjes bepaalt en weet wie je nodig hebt bij het bereiken van dat doel. Dan kan je de reis naar dat doel beleven in geluk. Ik gaf aan dat ik me niet helemaal kon vinden in dat alleen zakelijke  doel. Ja, ik heb zakelijk doelstellingen, maar ik heb zeker ook sociale doelstellingen en uiteraard doelstellingen naar mijn omgeving. Ik wil een goede man zijn, goede vader, goede zoon, goede broer, goede vriend etc. Ik schetste dat het op zich best okee gaat, op zich denk ik dat ik deze dingen redelijk in balans weet te houden, maar dat het soms wat druk is en dat ik niet echt bereid ben om één van deze dingen te laten varen. Hij kwam met een mooie tip. Het gaat er om dat je dat wat je doet ook echt met aandacht doet. Hij noemde het voorbeeld dat een vader zijn kind naar school brengt, terwijl hij zit te bellen. Dat voorbeeld sprak me niet aan, want dit is nooit het geval. Maar het idee is duidelijk. Het gaat erom dat je aandacht hebt voor wat je doet en je onverdeelde aandacht daar is. Je kan het namelijk best lang volhouden om al die dingen wel te doen, maar niet met je aandacht erbij. Maar daar wordt jij en ook jouw omgeving uiteindelijk niet gelukkig van. Een ander ding dat hij zei, dat je moet beseffen dat je jouw doelstellingen nooit alleen behaald, je hebt er altijd anderen voor nodig. Dat je in staat bent goed te communiceren wat je nodig hebt en daardoor mensen meekreeg om te doen wat nodig is voor jouw doel en dat je daardoor je doel behaald, dat zegt niet dat jij zelf alleen je doelen haalt. Helder!

Ja, en dan nu nog die brief. Dacht ik toch echt lekker in de middag ff bij te kunnen slapen, maar dat gaat hem dus ff niet worden. Het is nu al 15 uur en ik moet de brief nog overtypen. Ik heb hem namelijk wel al geschreven, eerlijk gezegd, appeltje eitje. Vloog zo uit de pen. Niet te lezen natuurlijk, maar de fik gaat er toch in, dus who cares.

 

Om later nog eens terug te kunnen lezen of ik echt dingen heb weggegooid, hierbij de brief:

 

Beste,

 

Graag schrijft ik je deze brief om je aan te geven dat ik een aantal zaken ga loslaten. Het gaat om dingen warvan ik denk dat ze in de weg staan voor meer geluk. Ik ga ze wegdoen, zodat ikzelf en mijn omgeving meer geluk kan ervaren.

 

Het vooornaamste dat ik wegdoe is de “drang om perfect te zijn”. Dat heeft namelijk als effect dat ik alles wat in mijn ogen tot een perfect persoon behoord nastreef. Hierdoor dwing ik mezelf om dat allemaal te moeten en nog succesvol ook. Volgens mij is dit de basis van de druk die ik soms voel. Ik vind het heerlijk om veel dingen te doen, ik geniet er ook van en ik vind het ook heerlijk om die dingen succesvol te doen. Maar ik wil dat doen vanuit “zijn” en niet vanuit “worden”.

 

Eigenlijk heb ik hiermee al de kern te pakken, denk ik. Als ik dat “perfect moet zijn” loslaat, dan zal ik ook vaker iets niet hoeven doen van mezelf en kan ik wat makkelijker kiezen voor een “nee” en zal er ook meer rust komen en kan ik meer leven in het moment met volle aandacht.

 

Toch schiet er nog één dingetje door mijn hoofd, wat ik ook wil loslaten is mijn verlangen naar al datgene wat ik niet heb beleefd. Ja,ik weet het, raar he. Want als je het één hebt beleefd, kan je soms simpelweg het andere niet beleven. Maar toch heb ik soms zo’n verlangen dat ik het allemaal wil beleven. Ik denk dat het simpelweg gewoon uit mijn nieuwsgierigheid voortkomt en uit het verlangen om optimaal te willen genieten van het leven. Zo zou ik wel eens een indiaan willen zijn, een ridder, een surfer op hawai en een boer. Maar ja, dat gaat natuurlijk nooit allemaal, I know. Dus ik kies om afstand te doen van het verlangen om alles te willen beleven en ik accepteer dat ik dat nou simpelweg eenmaal niet kan. Ik richt me op al dat moois wat ik gelukkig heb en om daar kostbaar mee om te gaan in dankbaarheid. De gedachte alleen al voelt goed.

 

Dit zijn de twee dingen die ik los ga laten, just so you know!

 

CU

 

Zo, het is 15.13, dus ik heb nog precies 25 minuten om een power nap te doen! Zzzzz zz z

 

Om 16.00 uur yogales gehad. Er zijn allemaal verschillende soorten yoga. De namen onthoud ik niet allemaal, volgens mij was dit Yin yoga. Dat is een rustige vorm, waarin je met name houdingen aanneemt en daar 3-7 minuten in blijft zitten. Resultaat is dat spieren en bindweefsel opgerekt worden, medianen worden geactiveerd en dat je in je houding rust moet vinden. Eerst fysiek, dan emotioneel en mentaal. Ook dit keer voelde het prettig. Niet altijd, soms dacht ik wel van, jaja, ben er wel klaar mee. Maar toch geeft het achteraf een goed gevoel. Aan het einde is er altijd een ontspanningspose, hierin dommel ik altijd helemaal weg, heerlijk!

 

Direct na de yoga was het tijd voor het kampvuur waarin we de brieven gingen verbranden. Een mooi moment om te beleven. Voor mij voelde het als een bewust mentaal moment om te kiezen voor het loslaten van “perfect willen/moetenzijn” en “drang om alles te beleven”. Een nieuwe stap naar meer “zijn” in plaats van worden. Tijdens het weggooien zond de leraar een manta. Best bijzonder om te horen en erg leuk om mee te maken. Achteraf legde hij uit dat dit een mantra was die aanmoedigde om dingen los te laten.

 

Nog even voor het eten bellen met het thuisfront. Heerlijk om mijn vrouw weer te spreken en te delen wat ik heb meegemaakt. Het is een voorrecht om elkaar zo goed te kennen en zo te kunnen delen en volledig open te kunnen zijn. Natuurlijk ook heerlijk om de kids te horen, al was mijn zoon niet zo spraakzaam, die had net een feestje gehad. Mijn dochter daarentegen zat op haar praatstoel, heerlijk om te horen hoe zij haar wereld beleefd. Ik zou zo graag samen met haar een stukje meditatie of rust willen beleven, dit ga ik ook echt doen als ik weer terug ben.

 

’s Avonds lekker gegeten, nog steeds de stiltedag, dus iedereen zweeg, dat blijft toch wel apart. Ik merkte dat de stilte me wel goed deed en dat ik daardoor vrij makkelijk en snel en helder kan denken en tot de kern kan komen (voor zover ik dat kan zien natuurlijk). Maar ik merkte ook dat ik de gezelligheid miste, gewoon kletsen, lachen en socializen. Het inzicht wat me dat gaf, was dat ik toch meer een sociale kant heb dan dat ik mezelf bewust was. Ik had weer “Karma Yoga”, wat me sterk deed denken aan de “In de ruimte” kampen van vroeger. Ik ervoer het niet als negatief, maar eigenlijk als een zegen dat ik me vrij makkelijk aanpas en me niet te goed voel om corvee te doen

 

Direct na de corvee begon de les “Mindfullness”. Allereerst weer meditatie, verstilling om vervolgens een diepere meditatie te doen. Maar daar hield het voor mij even op. Het was de bedoeling dat je een boeddha zou visualiseren (5 minuten), vervolgens zou visualiseren hoe zijn zuiverheid als honing uit zijn buik over je zou vloeien ( weer 5 minuten) en vervolgens zou Mr. Boeddha himself in je dalen. Hier haakte ik ff af. Niets ten nadelen van de mensen die het wel deden, maar ik merkte dat het op weerstand stuitte in mijzelf ( moet je nagaan, kennelijk vaar ik toch behoorlijk op gevoel). Ik nam direct een gesloten houding aan ( wat zal de leraar gedacht hebben). Ik heb de oefening langs me laten gaan en ben rustig gaan mediteren. De rust was verder prima.

 

Voor mij was het een heerlijk moment om te beseffen hoe veel rust ik al had ervaren deze week. Ik merkte dat ik meer in contact was met mezelf en met mijn gevoel. Ik voelde een continue opgewektheid in mezelf. Ik denk dat ik door alle drukte het contact met mijn werkelijke zelf een beetje op de achtergrond heb laten komen ( zacht uitgedrukt). Anyway, het was weer een mooie dag. De leraar vertelde nog dat na een stiltedag het vaak zo is dat je dieper slaapt. Ik ben benieuwd!

Dag 4

Na een heerlijke nacht, werd ik best uitgerust wakker. Ik had inderdaad dieper geslapen als de nachten daarvoor. Mocht trouwens ook wel, want ik werd elke nacht om 3.30 uur wakker en vaak ook om 4 , 5 of 6 uur. Geen idee waarom of waardoor, maar het was nou eenmaal zo. Maar vannacht was een rustige nacht en werd ik pas om 7.10 uur wakker, gewekt door de wekker. Jaja, we mochten een half uurtje later beginnen aan de Yoga. Het beloofd een schitterende dag te worden. Dus ik klim uit mijn blokhut en ga ff douchen en om 7.30 stond Ruudje op zijn yoga-mat. Dit keer deden we de 5 Tibetanen, een hele fijne combi van oefenening. Daarna de 8 huppeldepup oefeningen ( krijg ik geloof ik nog toegestuurd en zijn allemaal te vinden op zijn site). Dit zijn korte oefeningen waarmee je visualiseert dat je energie vanuit het universum/natuur haalt en die in je laat. Het idee erachter vind ik iets minder spannend of houd ik me wat minder aan vast. Ik vind het prettig om deze oefeningen te doen met de gedachte dat ik bewust kies voor positieve energie in mij te laten. Mijn vorm die mij aanspreekt.

Vervolgens gingen we in meditatie en gingen we een mantra doen. De leraar legde uit dat een mantra niks anders is dat een set van woorden die een zin vormen en een betekenis hebben en deze op een bepaalde melodielijn gezongen wordt. In dit geval gingen we een mantra doen die compassie voor anderen opwekt. De zinnen in de mantra zeggen dus iets in de trend van “geef ons meer compassie voor de mensen om ons heen, zodat ik hen gelukkig kan maken” of iets dergelijks. Er schijnen een aantal mantra’s te staan op Spotify, best interessant om daar eens naar te luisteren.

Ik deed natuurlijk “uit volle borst” mee met de mantra. Ik vind het namelijk super goed en belangrijk om bewust te kiezen om te geven om anderen en niet alleen gefocust te zijn op je eigen succes. Ik vond het erg prettig om te doen. Het waren veel open klanken en voor donkere aarde klanken. Je zou zo’n mantra wel uren kunnen blijven doen.

Na de yoga was het etenstijd, waarbij ik het gevoel had alsof de dag allang begonnen was en het al bijna lunchtijd was. Gek, hoe zo’n ander ritme en andere tijdsbesteding zo veel impact heeft. Na het ontbijt was het tijd voor de wandeling. Dit keer geen stiltewandeling, maar een gewone wandeling. Ik merkte dat ik het wel prettig vond om gewoon te kletsen. Maar tegelijk merk je ook direct dat je dan dus niet de diepte in gaat naar jezelf. Maar goed, nu had ik gewoon gekletst over het allerdaagse leven, wat ook gewoon leuk is om te doen. Het was prachtig weer, strak blauwe lucht en een mooie zon. De wandeling was gewoon genieten in het hier en nu. Heerlijk!

 

Na de wandeling was er tijd voor een bak koffie en gingen we direct door naar de tempel. Ja zo heet de locatie waar we yoga doen en de lessen krijgen. Het is een soort grote blokhut met een open ruimte van binnen. Niks bijzonders, maar wel een hele prettige locatie om de yoga te doen. De leraar gaf aan dat het hout goed geleid. Ik heb zelf het gevoel dat je meer in de natuur staat hier, omdat de hut zo los in de natuur staat. Maar goed, prettig in ieder geval!

 

Tijdens deze les “mindfullness” hebben we de invuloefeningen van de dag ervoor met elkaar besproken. Ik groepjes van 3 of 4 bespraken we wat jouw energie geeft en wat je gaat doen om die dingen aandacht te geven. Maar natuurlijk ook wat je geen energie geeft en hoe je ervoor gaat zorgen dat je hier geen aandacht meer aan geeft. Voor mij was het voornaamste punt om met aandacht in het moment te staan. Dus zorgen voor meer rust, zodat ik aandacht heb voor datgene wat ik doe en diegenen met wie ik ben. Ik merkte wel op dat ik hier al best wel mee bezig ben (logisch, het is hetzelfde als IK-OLOGIE van Remco Claassen). Ik doe al vrij veel dingen die me energie geven en weet me redelijk af te houden van dingen die me echt geen energie geven. Maar goed, natuurlijk wel goed om er nogmaals bewust mee bezig te zijn.

Wat ik als een goede les ervoer was de opmerking: Echt geluk vind je door niet alleen naar jezelf te kijken, maar ook naar de anderen om je heen. Je kan wel heel druk bezig zijn met jezelf, maar daar ga je het niet vinden, het is de gulden middenweg. Geluk is namelijk ( en deze doe ik nu uit m’n hoofd J), jezelf gelukkig maken  in combinatie met het gelukkig maken van anderen. Met name dit tweede deel heb je dus nodig om compleet gelukkig te zijn.

Een andere goede les was de uitspraak: De geest in zijn puurste vorm is blij, opgewekt, vreugdevol. Dus hoe dichter je bij je pure geest komt, hoe meer je die emoties zal ervaren. Door verstilling zak je in diepre lagen en kan je dit ervaren.

In de sessie besefte ik mij ook ineens dat het best eens kan zijn dat ik niet zo heel erg onzeker ben, maar dat dat wellicht komt omdat ik best tevreden ben met wat ik heb bereikt, so far. Maar dat is gebaseerd op daden. In hoeverre ben ik tevreden met mij eigen ik in de puurste vorm? In hoeverre houd ik van mezelf en accepteer ik mezelf, zonder te kijken naar mijn daden?   Hmmm, stof tot nadenken!

Daarna hebben we de balonnen met oordelen kapot geprikt. Grappig, hoe zo’n fysieke daad kracht bij zet aan een intentie of gevoel of besluit.

Voor de middag hebben we weer een oefening meegekregen, namelijk: Onderzoek bij jezelf van welke verstorende emoties je last hebt gedurende een week en voor hoeveel procent. Datzelfde geldt ook voor de 10 deugden in jezelf. Tja, hoe ga je dat invullen dan. Doe je dat uit gevoel, uit beredenatie, uit vergelijk met anderen, wat is de maatstaf?

Na het nodige denkwerk, soulsearching en gevoel, hierbij mijn uitkomst:

Van welke verstorende emoties je last hebt gedurende een week:

Verstorende emoties

Op een schaal van 0-100%

Aktie/opmerking

Oordelen

65%

Met name in het zakelijk leven meer op letten. Meer complimenteren.

Angst

60%

Met name angst om te verliezen. Meer loslaten.

Boosheid

50%

Meer liefde uiten naar mijn omgeving

Ongeduld

80%

Minder vanuit mijn perspectief denken, meer vanuit het perspectief van anderen

Jaloersheid

70%

Minder ambitieus zijn voor mezelf en anderen meer gunnen. Niet altijd het beste willen.

Hoogmoed

75%

Meer beseffen dat al mijn succes, ALTIJD met behulp van anderen is behaald en hen daar dankbaar voor zijn.

 

 

 

 

 

Voor hoeveel procent heb je de 10 deugden in jezelf ontwikkeld?

Deugden

Op een schaal van 0-100%

Aktie/opmerking

Gelijkmoedigheid

50%

Op letten, meer vanuit zijn handelen.

Liefde

40%

Meer liefde uiten naar mijn omgeving

Compassie

50%

Merk dat deze laatste jaren gegroeid is. Minder ik-gericht zijn.

Vreugde

30%

Heb hier gemerkt dat ik hier meer van heb, in mijzelf, maar dat ik dit meer ruimte moet geven. Meer in touch blijven met mijn ik, mijn geest.

Ethiek

70%

Denk dat ik behoorlijk ethisch ben, vooral aan vast houden.

Geduld

20%

Veel meer geduld kweken door meer naar de ander te kijken en minder naar mezelf

Vrijgevigheid

35%

Ben ik wel, maar nu nog selectief, naar diegenen waar ik dat echt bij voel. Dit uitbreiden naar mensen waar ik dat gevoel niet zo bij heb.

Enthausiaste inzet

90%

Zit wel ok, denk ik.

Meditatie

30%

Heb ontdekt dat ik dieper kan komen, dan ik tot nu toch dacht. Meer doen, elke dag.

Wijsheid

30%

Heb de hoop ooit een wijs man te mogen zijn, dus veel mediteren, lezen, tot me nemen, in rust leven en leren!

 

Zo, dat was me een lijstje wel! Werk aan de winkel! J

 

Nu lekker hardlopen en daarna lekker naar de sauna! Life is good! J

 

Dag 5:

Zo, de laatste dag alweer. De week is eigenlijk omgevlogen. Ik ben weer begonnen met een yoga sessie, nog steeds heerlijk om te doen. Het was een combi van de 5 Tibetanen, hatta yoga en power yoga, top!

Daarna ontbijten, corvee en mijn spullen inpakken. Ik heb afscheid genomen van m’n boomhut, ik merkte dat ik het gewoon een fijne plek vond waar ik mooie momenten heb beleefd. Waar ik stil heb kunnen zijn, in contact heb kunnen zijn met mijn eigen ik en gewoon heb genoten van het “zijn”. Ik ga het wel missen, zo’n eigen eigen plekje. Maar ik zie ook ontzettend uit om weer heerlijk bij m’n mooie gezin te zijn.

Om 10 uur begon de laatste mindfullness les. Allereerst uiteraard weer meditatie. De leraar gaf aan dat het nodig is om de geest rustig te maken in je, om focus aan te brengen. De geest is namelijk altijd op zoek naar complexiteit, naar buiten gericht en afleiding. Dat is nou eenmaal hoe de geest is. Klinkt zweverig, maar volgens de boedistische opvatting is de geest in een mensenlichaam gekomen om bewust dat traject van dualiteit mee te maken. Ik  heb er zelf niet zo veel mee, maar ik merk wel dat mijn innerste ( geest) graag complex doet en naar buiten gericht is. Dus de meditatie werkt super fijn!

We hebben de 4 technieken geleerd om negativiteit om te buigen naar neutraliteit of positiviteit. Het gaat hier om de verstorende emoties die je hebt, zoals boosheid, ongeduld, etc. En hoe je deze om kan buigen, kan transformeren naar positiviteit.

A –Relativatie ( gedachten komen, zijn er en gaan weer voorbij)

B – Byron Katie methode:

 1. Is het waar?
 2. Hoe kun je weten dat het waar is?
 3. Hoe voel je je als je jouw negatieve geachte of gevoel geloofd
 4. Hoe voel je je zonder deze negatieve gedachte of gevoel?

C - Werken met tegengif: Zet er een positieve gedachte tegen over ( 1 van de deugden)

D –Tenang ademmethode. Adem 1 van de 5 deugden ( Gelijkmoedigheid, Liefde, compassie, vreugde,   geduld) in en de blaas de verstorden emotie uit. 

Het is dus erg belangrijk om de 10 deugden te ontwikkelen in jezelf.

We eindigden met een meditatie waarin 4 deugden getraind werden. De leraar gaf aan dat je 3 cirkels moest indenken. Allereerst de 1e cirkel waarin alle mensen staan die het dichtst bij je staan, die je lief hebt. Eerst denken aan wie het zijn, vervolgens indenken wat hen gelukkig maakt ( wat hebben zij nodig, weet je dat?), vervolgens indenken hoe zij geluk ontvangen en vervolgens hun reactie zijn op het ontvangen van dit geluk. Wat doet dit met jou?

Ik merkte dat ik hier op het randje van zweverigheid kwam, maar merkte ook dat het me duidelijk wat deed. Mijn gevoel gaf ook aan dat ik merkte dat ik compassie en liefde trainde. Ik moest zelf denken aan het verhaal van 3 teams die trainden om vrije worpen van basketbal beter te gaan doen. 1 team trainde gewoon, 1 team trainde niet en 1 team trainde alleen in het hoofd, dus raakte geen bal aan. Het 1e team had vooruitgang, het 2e team niet en het 3e team had de meeste vooruitgang. Dit kwam omdat zij veel vaker konden trainen omdat zij het in hun hoofd konden doen. Ik denk dat dit hetzelfde is. Als je continu in je hoofd mensen geluk geeft en hen liefde en vriendelijkheid gunt, dan maak je dat los in jezelf. Het gaat erom wat je water geeft, want dat groeit.

Cirkel twee was overigens de cirkel met kennissen en cirkel drie de cirkel met mensen waar je een aversie tegen hebt of niet zo mag. Hier merkte ik bij mezelf een blokkade. Ik kon het simpelweg niet indenken om hen geluk en liefde te geven. Ergens vond ik kennelijk dat ze dat niet verdienden. Wat zegt dat over mij? Werk aan de winkel!

Quote:

“Het leven is een spiegel, als jij anderen liefde en geluk gunt, dan zal je het zelf ook ontvangen”.

We sloten af in een kring. Iedereen deelde nog een keer wat hij kwam halen en nu ook wat hij heeft ontvangen. Je merkte dat het bij iedereen iets goed had gedaan. In veel gevallen zag ik ook echt dat het een diepe impact had bij mensen, ongelovelijk. Ikzelf gaf aan dat ik vooral rust en een mooie ervaring met mindfullness kwam halen en dat ik die zeker ook gehad heb. Ik heb het meer dan positief ervaren en heb mezelf verbaasd over wat het met mij heeft gedaan. Ik merk dat ik meer gevoel heb in mijn lijf, maar ook in mijn emotie en mentaal. Ik herken mijn eigen gevoelens beter. Ik heb veel inzichten gekregen die ik graag toe pas de komende tijd, zoals meer in het nu leven, meer “zijn”, de deugden trainen en simpelweg regelmatig yoga doen, want het heeft een positief effect op mij.

The day after

Inmiddels zit ik in centerparcs en heb ik al twee heerlijke dagen gehad met mijn vrouw en de kids. Ik merk bij mezelf dat ik alles veel intenser beleef, meer geniet en gelukkiger ben.

De overgang was soms even wennen, omdat ik 5 dagen veel rust heb ervaren en alleen maar op mezelf gericht kon zijn. Maar het was heerlijk om met de kids te zijn, te zwemmen en genieten. ’S Avonds ook heerlijk met mijn vrouw gesproken over alles wat ik heb meegemaakt. Ook hier merkte ik dat er veel meer rust, openheid, liefde en begrip was. Niet dat dat er daarvoor niet was, maar nu gewoon meer. Oftwel, de resultaten van een week mindfullness retraite waren al direct zichtbaar.

Ik merkte ook dat ik al pratende veel meer de diepte van de lessen ervoer. Alsof het nu pas dieper inzonk. Ze zeggen ook wel eens, pas als je het onderwijst, dan leer je het. Misschien doordat ik het nu doorgaf, dat ik zelf meer besefte hoe mooi sommige inzichten en wijsheden waren.

Wordt vervolgd......

Geplaatst op; 02-03-2016

Terug naar mijn blog

Geïnterreseerd? Wil je Mindfulness eens proberen?

Kijk dan naar de trainingen om te zien of er een plek vrij is of lees wat andere klanten te zeggen hebben.